Хто не любить смаколики? Особливо, коли тривожні думки та почуття супроводжують більшість українців щодня. Але чи знаємо ми, що їмо?
OkNews вирішив подивитись, з чого ж складаються популярні смаколики.
Pringles
Якщо вже їсти чипси, то хай це будуть Pringles. Багато хто вважає цей бренд чипсів не тільки найпопулярнішим, але й найякіснішим. Що таке хороші чипси в уяві більшості? Це нарізана тонкими скибочками картопля, яку потім обсмажують в олії та посипають спеціями.
Але ж ні. Навіть в Pringles картоплі лише 42% від складу. Решта – вода, борошно та спеції. Всі інгредієнти пресують та отримують в результаті популярний снек.
Кетчуп
Кетчуп робить смак будь-якої їжі смачнішою. Коли людина бере кетчуп, вона уявляє поле з помідорів, урожай з якого переробляється у смачний соус. Насправді ж, окрім помідорів, у сучасних кетчупах дуже багато цукру, укусу, ароматизаторів та загусників.
В першу чергу, через великий вміст цукру кетчуп краще не вживати, якщо ви слідкуєте за вагою та здоров’ям.
Сосиски
Гірчиця та сосиска – чому б і ні? Це смачно. Особливо, якщо додати ще якийсь смачний хліб. Зазначимо, що у складі сосисок досить часто ви знайдете залишки фаршу та різні обрізки. Також в них можуть міститись субпродукти. Звертаємо увагу, що все це виробник має зазначати у складі продукту.
Також у складі сосисок найчастіше присутнє борошно, або ж соєвий білок та підсилювачі смаку.
Сухі сніданки
По-перше, більшість сухих сніданків – це швидкі вуглеводи, які не несуть ніякої користі. По-друге, в них часто додають іонол. Це органічна речовина, яка використовується як антиоксидант у паливі для літаків, машинних олив та сухих сніданках.
Вчені говорять, що іонол може порушувати здатність ЖКТ передавати мозку сигнал про ситість та викликає переїдання.
Нутелла
Більшість думає, що Нутелла – це горіхова паста з какао. А насправді вона на 50% складається з пальмової олії та цукру. Решта складу – паста фундука, какао та молоко.
Чи давати цей продукт дітям? Вибір за кожним.
Пончики
Мова йде про пончики, які виготовляють не маленькі пекарні або кондитерські, а саме про промислово виготовлені продукти. В них досить часто можна зустріти таку амінокислоту, як L-цистеин. Ця амінокислота робить тісто більш м’яким та еластичним.
Для розуміння, L-цистеин – це добавка, яку виготовляють з пір’я качок, або ж людського волосся.